Yogales
Gisteren had ik mijn 2e yogales en in het begin van de yogales word je eerst begeleid in een meditatie. Tijdens de meditatie waar je je bewust wordt van waar je ademhaling zit, werd ook gevraagd of ik een intentie wil zetten voor deze dag. De intentie die spontaan in mijn hoofd floepte was Vrijheid. Heel mooi maar als je je tijdens een yogales in verschillende moeilijke poses moet wringen en daar dan ook een minuut of wat in mag blijven zitten. Dat noem ik nou niet bepaald Vrijheid. Maar goed als dan zo’n les voorbij is geeft dit je toch wel een goed gevoel in je lichaam en geest. 

Ruitercoaching
Ook ik heb als coach, ruiter en mens coaching en begeleiding nodig dus vandaag had ik een ruitercoachles bij Jelly Paulusma van Bynt Ruitercoaching in Nijega. Zij had mij al gevraagd een poosje terug en vroeg gisteren nog of ik Boaz ook meenam. Dit was ik niet van plan dus mocht ik op haar paard rijden. Er waren 2 ruitercoaches in opleiding aanwezig die mij zouden begeleiden tijdens de les. Annemieke en Will.
We hebben eerst even gebabbeld over mijn achtergrond en wat ik deze les wil leren. Ik heb ze verteld dat ik begin dit jaar Silas moest laten inslapen en daarna van Boaz ben afgevallen en nu bezig ben om ons vertrouwen op te bouwen. Ik zei dat ik ook al les heb van Jelly in Elsloo met Boaz. 
Als coach met paarden zie ik veel dingen gebeuren in gedrag en houding bij paard en de coachee. De een reageert op de ander en andersom. De kunst als coach is om dit waar te nemen en terug te geven aan de coachee in een vraag of alleen door te zeggen van “ik zie dat en dan gebeurt er dat etc”. Als coachee weet je wel wat er aan de hand is maar je kunt niet jezelf waarnemen want het paard reageert op de kleinste onbewuste signalen en veranderingen van de coachee. De terugkoppeling daarvan is kan ook heel verhelderend zijn voor de coachee als deze het ook wil zien en dat zeg maar het kwartje valt! De puzzelstukjes  samenkomen en het klopt!
Dit heb ik vandaag ook mogen meemaken en echt dit is zo waardevol! Wat ben ik hier dankbaar voor.

Jelly had haar paard gezadeld en ik dacht hoe heet haar paard ook alweer. Dus ik vroeg haar hoe heet je paard! Nou driemaal raden hoe ze heet “LIBERTY” oftewel Vrijheid! Dat was mijn intentie van de yogales en deze kwam vandaag op mijn pad. Heel bijzonder.
Jelly gaf de teugels van Liberty aan mij en ik liep naar de bak. Liberty had er zin in dacht ik want ze liep vlot voor mij uit. Ik had tijdens mijn gesprek met Annemieke en Will gesproken over in het Hier en Nu zijn en je buikademhaling. Paarden zijn alleen maar in het Hier en Nu. En als je gespannen bent, gaat dat in je lijf zitten boven je navel. Je ademhaling zit hoog en je gaat met je schouders verkrampen. 

Doordat ik zelf coach en ook gecoacht wordt door mijn paard. Want actie is reactie. Had ik vrij snel al door dat ik best ontspannen was maar op het moment dat ik Liberty meenam naar de bak toch onbewust gespannen werd. Dit omdat Liberty voor mij uit ging lopen. Als je ontspannen bent en meer in het Hier en Nu dan loopt een paard naast je en heeft zijn hoofd laag. Dus ik wist van mijzelf dat ik hier wat aan moest doen. Ik vertelde Annemieke en Will wat ik had ervaren en besloot eerst een rondje te lopen met Liberty aan de hand mee. Zorgde dat ik mijn buikademhaling onder controle had en ja gelijk reactie bij Liberty. Zij liep naast mij met haar hoofd laag en oogde ontspannen. Voordat ik opstapte nog besproken met Annemiek en Will hoe het lopen ging. Liberty kroop dicht tegen mij aan en met haar hoofd dichtbij mijn buik. Voor mij een bevestiging dat het goed zit en dat ik kon opstijgen. Eerst even een paar keer zuchten en heel rustig kon ik opstijgen. We liepen rustig weg in stap de bak door. Liberty had een rustige stap heel fijn en ontspannen voor mij. Maar onbewust kwam mijn ademhaling toch weer hoog te zitten en verkrampte ik doordat Liberty weer op mij ging reageren door de bochten af te snijden en meer naar het midden ging lopen. Ik was maar bezig met mijn binnenbeen haar naar buiten te drijven dit lukte eerst wel maar later niet meer. Heel goed en krachtig kwam Will mij begeleiden en gaf mij terug wat ze waarnam bij mij en Liberty. Dus dat ik verkrampte en ging mijn hoofd meer omlaag houden en het leek alsof ik in mezelf keerde. Dit veroorzaakte ikzelf! Liberty reageerde haarfijn op elke verandering van mij. Will vroeg mij om me weer meer op mijn buikademhaling te focussen. En wat gebeurde er?! Liberty reageerde gelijk en ging weer terug naar de hoefslag. Ze liep gestaag en rustig verder zonder de bochten af te snijden en naar het midden te willen lopen. 

Conclusie
De conclusie is dus dat onbewust mijn ademhaling hoog komt te zitten en dat daardoor mijn hele houding en mindset verandert. Maar ik verlies bovenal in die staat het contact met het paard in dit geval Liberty omdat ik dan niet meer in het Hier en Nu ben. Dus de connectie is verbroken. Heel fijn om dit op een ander paard te ervaren die subtiel maar duidelijk genoeg voor mij de verandering weergeeft in haar gedrag. Mij bewust heeft gemaakt waar ik mee aan de slag mag gaan om de connectie tussen mij en Boaz te versterken.

We staan stil in het midden en Liberty zucht eens diep en draait haar hoofd links en rechts naar mij toe en ik geef haar een aai en klopje op de nek. Goed gedaan Liberty!! Wat was jij braaf!!
Ik stap af en geef haar nog een knuffel bedankt haar nogmaals. Ik bedank Annemieke en Will voor hun les die mij zoveel inzichten heeft gegeven. Dat ze supergoed samenwerkten en elkaar ondersteunden. Ga zo door!

Na de tijd vertelde Jelly dat Liberty best wel vlot kan zijn in haar doen en laten maar dat ze nu zich zo mooi heeft aangepast aan de situatie. 
Jelly van Bynt Ruitercoaching jij ook superbedankt!!!

Written by Sita

Plaats een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.