Fier met Paarden helpt jou om het beste in jezelf naar boven te halen!

Yogales
Gisteren had ik mijn 2e yogales en in het begin van de yogales word je eerst begeleid in een meditatie. Tijdens de meditatie waar je je bewust wordt van waar je ademhaling zit, werd ook gevraagd of ik een intentie wil zetten voor deze dag. De intentie die spontaan in mijn hoofd floepte was Vrijheid. Heel mooi maar als je je tijdens een yogales in verschillende moeilijke poses moet wringen en daar dan ook een minuut of wat in mag blijven zitten. Dat noem ik nou niet bepaald Vrijheid. Maar goed als dan zo’n les voorbij is geeft dit je toch wel een goed gevoel in je lichaam en geest. 

Ruitercoaching
Ook ik heb als coach, ruiter en mens coaching en begeleiding nodig dus vandaag had ik een ruitercoachles bij Jelly Paulusma van Bynt Ruitercoaching in Nijega. Zij had mij al gevraagd een poosje terug en vroeg gisteren nog of ik Boaz ook meenam. Dit was ik niet van plan dus mocht ik op haar paard rijden. Er waren 2 ruitercoaches in opleiding aanwezig die mij zouden begeleiden tijdens de les. Annemieke en Will.
We hebben eerst even gebabbeld over mijn achtergrond en wat ik deze les wil leren. Ik heb ze verteld dat ik begin dit jaar Silas moest laten inslapen en daarna van Boaz ben afgevallen en nu bezig ben om ons vertrouwen op te bouwen. Ik zei dat ik ook al les heb van Jelly in Elsloo met Boaz. 
Als coach met paarden zie ik veel dingen gebeuren in gedrag en houding bij paard en de coachee. De een reageert op de ander en andersom. De kunst als coach is om dit waar te nemen en terug te geven aan de coachee in een vraag of alleen door te zeggen van “ik zie dat en dan gebeurt er dat etc”. Als coachee weet je wel wat er aan de hand is maar je kunt niet jezelf waarnemen want het paard reageert op de kleinste onbewuste signalen en veranderingen van de coachee. De terugkoppeling daarvan is kan ook heel verhelderend zijn voor de coachee als deze het ook wil zien en dat zeg maar het kwartje valt! De puzzelstukjes  samenkomen en het klopt!
Dit heb ik vandaag ook mogen meemaken en echt dit is zo waardevol! Wat ben ik hier dankbaar voor.

Jelly had haar paard gezadeld en ik dacht hoe heet haar paard ook alweer. Dus ik vroeg haar hoe heet je paard! Nou driemaal raden hoe ze heet “LIBERTY” oftewel Vrijheid! Dat was mijn intentie van de yogales en deze kwam vandaag op mijn pad. Heel bijzonder.
Jelly gaf de teugels van Liberty aan mij en ik liep naar de bak. Liberty had er zin in dacht ik want ze liep vlot voor mij uit. Ik had tijdens mijn gesprek met Annemieke en Will gesproken over in het Hier en Nu zijn en je buikademhaling. Paarden zijn alleen maar in het Hier en Nu. En als je gespannen bent, gaat dat in je lijf zitten boven je navel. Je ademhaling zit hoog en je gaat met je schouders verkrampen. 

Doordat ik zelf coach en ook gecoacht wordt door mijn paard. Want actie is reactie. Had ik vrij snel al door dat ik best ontspannen was maar op het moment dat ik Liberty meenam naar de bak toch onbewust gespannen werd. Dit omdat Liberty voor mij uit ging lopen. Als je ontspannen bent en meer in het Hier en Nu dan loopt een paard naast je en heeft zijn hoofd laag. Dus ik wist van mijzelf dat ik hier wat aan moest doen. Ik vertelde Annemieke en Will wat ik had ervaren en besloot eerst een rondje te lopen met Liberty aan de hand mee. Zorgde dat ik mijn buikademhaling onder controle had en ja gelijk reactie bij Liberty. Zij liep naast mij met haar hoofd laag en oogde ontspannen. Voordat ik opstapte nog besproken met Annemiek en Will hoe het lopen ging. Liberty kroop dicht tegen mij aan en met haar hoofd dichtbij mijn buik. Voor mij een bevestiging dat het goed zit en dat ik kon opstijgen. Eerst even een paar keer zuchten en heel rustig kon ik opstijgen. We liepen rustig weg in stap de bak door. Liberty had een rustige stap heel fijn en ontspannen voor mij. Maar onbewust kwam mijn ademhaling toch weer hoog te zitten en verkrampte ik doordat Liberty weer op mij ging reageren door de bochten af te snijden en meer naar het midden ging lopen. Ik was maar bezig met mijn binnenbeen haar naar buiten te drijven dit lukte eerst wel maar later niet meer. Heel goed en krachtig kwam Will mij begeleiden en gaf mij terug wat ze waarnam bij mij en Liberty. Dus dat ik verkrampte en ging mijn hoofd meer omlaag houden en het leek alsof ik in mezelf keerde. Dit veroorzaakte ikzelf! Liberty reageerde haarfijn op elke verandering van mij. Will vroeg mij om me weer meer op mijn buikademhaling te focussen. En wat gebeurde er?! Liberty reageerde gelijk en ging weer terug naar de hoefslag. Ze liep gestaag en rustig verder zonder de bochten af te snijden en naar het midden te willen lopen. 

Conclusie
De conclusie is dus dat onbewust mijn ademhaling hoog komt te zitten en dat daardoor mijn hele houding en mindset verandert. Maar ik verlies bovenal in die staat het contact met het paard in dit geval Liberty omdat ik dan niet meer in het Hier en Nu ben. Dus de connectie is verbroken. Heel fijn om dit op een ander paard te ervaren die subtiel maar duidelijk genoeg voor mij de verandering weergeeft in haar gedrag. Mij bewust heeft gemaakt waar ik mee aan de slag mag gaan om de connectie tussen mij en Boaz te versterken.

We staan stil in het midden en Liberty zucht eens diep en draait haar hoofd links en rechts naar mij toe en ik geef haar een aai en klopje op de nek. Goed gedaan Liberty!! Wat was jij braaf!!
Ik stap af en geef haar nog een knuffel bedankt haar nogmaals. Ik bedank Annemieke en Will voor hun les die mij zoveel inzichten heeft gegeven. Dat ze supergoed samenwerkten en elkaar ondersteunden. Ga zo door!

Na de tijd vertelde Jelly dat Liberty best wel vlot kan zijn in haar doen en laten maar dat ze nu zich zo mooi heeft aangepast aan de situatie. 
Jelly van Bynt Ruitercoaching jij ook superbedankt!!!

Je geeft je op voor een coachsessie met paarden omdat je benieuwd bent wat het is of je hebt een hulpvraag waar je graag mee aan de slag wilt.

Bijvoorbeeld dat je onzeker bent, moeilijk in contact kan komen met mensen, stress hebt, je een bepaald doel hebt maar het lukt je niet dit voor elkaar te krijgen, verdriet hebt, er iets in je leven veranderd is en je niet weet hoe je daarmee om moet gaan, over grenzen laten gaan, rust wilt ervaren, conflict hebt met iemand en zo zijn er nog genoeg onderwerpen waar je mee aan de slag kunt gaan tijdens een coachsessie.

Onderdeel van de kudde
Een paard is een kuddedier, deze gedijt het beste in de buurt van zijn soortgenoten. Maar een kuddedier is ook een prooidier en van nature hebben paarden de intuïtie om aan gedrag of houding zien of iets veilig is of niet. Zij stemmen voortdurend onderling met elkaar af om veiligheid van de kudde te garanderen. Dus paarden houden de omgeving heel goed in de gaten en hoe een ander paard reageert op iets of er actie moet worden genomen. Als het paard in contact is met de mens hoort de mens op dat moment bij de kudde. Paarden ondersteunen elkaar en ieder heeft een bepaalde plek of taak in de kudde. In contact met de mens ziet het paard in wat voor staat je bent en waar jij het beste kan staan. Of het kan je begeleiden om je in een andere staat te brengen en dat jij het beste in jezelf naar boven kan halen.

Als je voor een coachsessie komt gaan we in gesprek wat de reden van jou komst is. Wat is jouw hulpvraag? Ik leg je een en ander uit over paarden en wat we gaan doen. Er wordt vanaf de grond gewerkt dus je gaat niet op het paard. Je gaat in de bak bij het paard staan alleen of met mij samen als je het te spannend vindt. De eerste reactie van het paard als je aankomt kan al iets zeggen. Want je bent in een bepaalde staat gekomen en het paard voelt dat aan en scant je. Er wordt wel eens van tevoren gezegd als ik kom, dan vliegt het paard ervandoor! Maar als de coachee dan echt aanwezig is op de locatie, verrast is dat het paard gewoon toenadering zoekt.  Zo zie je maar weer dat het anders kan gaan dan als je het van tevoren hebt bedacht.

Paard als spiegel
Wat ik als coach doe is waarnemen en vragen stellen aan de coachee over wat het paard op dat moment doet of dit een spiegel van de coachee is en herkenbaar is. Onderstaande voorbeelden zijn op waarheid gebaseerd maar de uitkomst verschilt per sessie dit omdat iedereen anders is en andere levenservaring heeft dus zal het paard ook anders kunnen reageren. Dus echt voorspellen wat er tijdens een coachsessie kan gebeuren is onmogelijk.

Voorbeelden 
*Stel je hebt moeite om grenzen aan te geven dan kan het zijn dat het paard in je ruimte gaat staan en de coachee zonder dat deze dit in de gaten heeft zich telkens een stapje verplaatst. Of dat het paard de knoppen van de jas zit op te eten en de coachee reageert niet. Door mijn vragen en waarneming wordt de coachee bewust.

*Stel je hebt moeite om in contact te komen met mensen dan kan het bijvoorbeeld zijn dat de coachee tijdens de sessie moeite heeft om in contact te komen met het paard. Het paard zoekt geen toenadering maar ziet op een afstand toe naar de coachee. Wellicht is er in het verleden wat gebeurd waardoor de coachee een muur om haar heen heeft gebouwd. Dan vraag ik als de coachee dat wil, om de muur een klein stukje af te brokkelen. Als het paard in zijn houding en gedrag veranderd dan weet ik dat dit een reactie op de coachee is. Dat daar ook wat veranderd.

*Stel je wilt meer rust ervaren en je zit veel in je hoofd dan het zo zijn dat wanneer de coachee onder begeleiding meer in het nu komt, het paard zich aansluit bij de coachee. Dit omdat paarden in het nu leven en daar de verbinding tussen mens en paard het sterkste is. Als de coachee vervolgens in het hoofd gaat en uit het hier en nu dan kan de connectie weg zijn en loopt het paard weg.

*Stel je bent onzeker dan kan het paard je dat in zijn houding teruglaten zien waar jij staat. Als je je bewust bent van je eigen houding en gedachten en onder mijn begeleiding daarmee op dat moment aan de slag gaat. Dan kan het paard gaandeweg in zijn gedrag laten zien dat je aan het veranderen bent omdat het paard zich anders opstelt naar de coachee als daarvoor.

Terugkoppeling
Ook heb ik eens meegemaakt waar ik zelf best wel versteld van heb gestaan hoever het kan gaan dat een paard wat kan laten zien waar een coachee last van heeft. Tijdens een sessie stond het paard Silas nogal afwezig in een hoek de terugkoppeling van de coachee was dat ze erg moe was op het moment. Later kwam Silas in beweging en liep wel heel erg vreemd. Hij trok alle vier de benen nogal stijf en raar op tijdens het lopen niet zoals hij normaal loopt.  De terugkoppeling die ik van de coachee kreeg was dat ze de avond ervoor nogal heel zwaar had geroeid en overal spierpijn had. Dat verklaarde wat het paard liet zien. Alleen nooit geweten of meegemaakt dat een paard het zo in zijn gedrag en lichaamsbeweging zou weergeven. Zodra de sessie was afgelopen en ik afscheid had genomen van de coachee liep Silas weer als voorheen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Naar aanleiding van wat er tijdens een sessie gebeurd kan de coachee een opdracht krijgen om de positieve staat te verankeren.

Tijdens mijn NLP Practitioner, NLP Paardencoach opleiding bij InnerQi en andere paardencoach opleidingen heb ik vele effectieve tools gekregen om uit te voeren tijdens de sessies.

Lees ook de klantervaringen op de website onder kopje coaching met paarden.

Heb je vragen na het lezen van deze blog, dan kun je mij bellen of  een WhatsApp bericht sturen naar  06 – 152 71 399.

Vandaag was ik even met mijn lieve broer Henk bij de paarden geweest. Ik had op dat moment al even last van een duizelig gevoel in mijn hoofd. Rara waar ging de aandacht van mijn kanjers naartoe. Bijzonder blijft het dat ze je zo goed je aanvoelen.❤🐴❤🐴❤ Daarna voelde ik me alweer wat beter. Heerlijk zo in het nu te zijn in het land bij ze. I love it!! 
Bedankt Henk voor deze mooie dag samen. ❤

Gisteren ben ik naar de osteopaat geweest en kwam daar helemaal zen weg. Daarna gelijk doorgereden naar stal want ik had les op Boaz. Tref ik Boaz zen liggend in het land aan. Zie foto’s😃
Ik heb me heerlijk even onder de paarden begeven. Boaz heeft mij helemaal besnuffeld en mijn energie opgenomen. En ging vervolgens vele malen achter elkaar gegaapt.
Eenmaal uit het land opgezadeld en wel in de bak waren we nog steeds zen. Jeetje wat liep hij heerlijk zeg. Toen kwam mijn instructrice Wil eraan en die zei even later dat ze het heel fijn zou vinden dat ik in vervolg in de bak met de uitgang afgesloten ging opstijgen. Bleek dat ze vroeger zelf een nare ervaring had meegemaakt. Paard op hol naar de uitgang en Wil was van het paard afgevallen met haar hoofd op het handvat van de kruiwagen en het beton.
Gelijk nadat ze mij dit vertelde was de zen energie verdwenen bij Boaz en mij. Boaz werd kijkerig en het begon ook nog meer te waaien etc.
Ik wil hiermee zeggen dat als iemand iets negatiefs zegt in dit geval voor mijn eigen veiligheid. Neem je dat op in je systeem/energie en dat ga je voelen en uitstralen ook al ben je daar zelf niet zo bewust van.
Boaz is zeer fijn gevoelig eigenlijk bijna alle paarden. Hij reageert direct. Wees dus bewust van jezelf.
Gelukkig zijn we vervolgens wel weer met behulp van Wil in rust/harmonie/balans gekomen.
Zij zegt altijd dat ik moet blijven ademhalen of dat ik even zuchten moet. En meestal gelijk zie je de ontspanning bij het paard. Dank Wil voor je wijze lessen. Ik vind je een kanjer.

​​​​​​​

Paarden hebben je door, ook waar je pijn hebt. 
Ik liep al een week met rugpijn rond rechts onder met uitstraling via mijn heup naar mijn rechterbeen. Gelukkig niet zo erg dat ik niks meer kon maar wel af en toe een vervelende pijnscheut die maar niet overging. 
Afgelopen zondag heb ik, zoals beloofd aan mijn stalgenoot om haar paard Prince te longeren. Toen ik naar Prince toe liep in het land om hem uit te nodigen om mee te gaan. Kreeg ik rechts een paar stoten in mijn rug van Prince zijn hoofd. Ik zei nog nou dankjewel hoor lekker nu ik zo’n rugpijn heb.😅 Daarna kreeg ik onderweg lopend naar stal nog een paar stoten en heb daarna verder geen aandacht meer gegeven aan mijn rug. Nog lekker een buitenrit gemaakt op Boaz samen met een andere stalgenoot en haar paard. 
Langzaam aan ging de dag voorbij en merkte dat ik nog wat stijf was onderin de rug maar de pijn was weg. Ik gaf mijn stalgenoot nog een bericht over wat er was gebeurd met haar paard Prince. Waarop ze zei: Ja, uitkijken want als je ergens last van hebt, juist die plek krijgt hij, Prince dus, te pakken. Hoe bijzonder is dat een paard die je even kraakt en je weer rechtzet. Dankjewel kanjer, knappe Prince!😍🐴👍

In april  2018 heb ik een weekend deelgenomen aan een Reiki 1 cursus bij Buddha & Butterfly op Vlieland. Wat een mooie ervaring was dat met bijzondere inwijdingen in de natuur op Vlieland.
Verder heb ik ook nog paardgereden. Ik mocht op tinkerxfries Dylan genaamd rijden van Manege de Seeruyter. Dat vond ik best wel spannend, hoor.? Op het strand aangekomen wordt er vaak gegalopeerd (en soms in een best hoog tempo) dat is niet aan mij besteed. Maar op het moment dat we even in overleg waren om van stap naar draf te gaan. Vliegen de paarden in galop. Ik ben best wel wat gewend (met mijn eigen draverspaarden in hoog tempo draven? is veilig en bekend terrein voor mij) maar dit en dan gingen we nog niet eens op top snelheid werd me even teveel. Iets met de controle & loslaten misschien, haha! ? Nou ja, moest ik even door de spanning een traantje laten en ben ik met Dylan in gesprek gegaan. En zorgde er ondertussen voor dat ik mijn hoge ademhaling naar de buik verlegde. Zei tegen Dylan dat ik het best spannend vond en of hij rekening met mij wilde houden. Ik toonde mijn kwetsbaarheid door mijn gevoel te openen en uit te spreken. Ik deed verder niks maar Dylan reageerde acuut op mij en verminderde zijn snelheid in een rustige galop. Daarna was voor mij de spanning eraf en heb ik mij goed kunnen ontspannen en heerlijk kunnen genieten op deze kanjer.
Zo mooi kan het werken dus ook in het zadel spiegelt het paard je.
Dankjewel lieve Dylan voor de geweldige rit.

Gedachten

Boaz is mijn keiharde spiegel van dit moment. Toen hij zo’n drie maanden bij mij in Elsloo was en confronteerde hij mij regelmatig als ik met mijn gedachten afdwaal. Want mijn gedachten maken mij onstabiel. Boaz geeft dat gelijk aan mij terug in zijn gedrag.

Zoals  toen ik  aan het rijden was en afgeleid werd door de hond van de staleigenaar die wel eens wil rennen door de bak. Ik dacht van ik hoop niet dat hij door de bak gaat rennen want anders kan Boaz gaan schrikken. En wat gebeurd er de hond doet niks maar Boaz wordt onrustig en begint te dribbelen. Voor mij een mooie spiegel dat ik me weer moet concentreren waar ik mee bezig was en mijzelf geen dingen moet aanpraten die er niet zijn. Want paarden leven in het hier en nu en als jij je al voorstelt dat er iets kan gebeuren dan gebeurt er ook iets met en in je lijf, met je gevoel en daar reageert het paard dan weer op. Dat is het natuurlijk instinct van het paard om te overleven. Zo sensibel zijn deze fantastische dieren.

Paar dagen later was ik met grondwerk bezig, wat hoepels en zeil, soort schriktraining. Belangrijk dat ik dus bewust ben van mezelf en in het moment moet blijven bij Boaz. Het waaide best wel maar daar hadden wij geen last van omdat Boaz en ik zo op elkaar ingesteld waren deden we ons ding. Boaz was super braaf en leert snel. Doordat ik op het juiste moment de spanning eraf haal tijdens de oefening en hem vertrouwen geef dat hij het goed doet. Ik doe zijn halster af en Boaz volgt mij los maar dan zijn we afgeleid en loopt hij weg van mij. Ik schiet weer in gedachten, in mijn hoofd. Laat mijn gedachten weer los en nodig hem uit om mij weer te volgen. Even sluit hij aan en maar dan is Boaz weer afgeleid. Ik ga staan en word me bewuster van mijn buikademhaling dat ervoor zorgt dat je meer in het nu bent dan in je gedachten, je hoofd. En in een rechte lijn komt Boaz naar mij toe en raakt mijn buik aan.
Wauw wat ben ik trots op jou!

Wat geweldig dat ik dankzij jou weer zoveel mag ondervinden en leren! ♥️Love it.☺

konikspaarden

Paard in het wild

Paarden zijn kuddedieren maar ook prooi en vluchtdieren. In het wild zijn ze afhankelijk van elkaar en heeft elk paard een taak binnen de kudde. Paarden zijn zeer alert op hun omgeving en de kudde biedt ze veiligheid en harmonie. Het paard kent maar een taal, lichaamstaal. Dat geeft ze de mogelijkheid elkaar goed te lezen in stilte om zelfs de kleinste signalen waar te nemen.

Ze hebben hun vijanden op grote afstand al in de gaten. Het is zelfs zo dat bv. zebra’s, ook paardachtigen, intuïtief door hebben of een leeuw lekker ligt te slapen of dat hij ligt te soezen met een soort van bordje “honger”. Paarden hebben drie zones om hun heen waarin ze de omgeving zo waarnemen om hun veiligheid te waarborgen.

Zone 1: Dat ze bewust zijn van hun omgeving en vijanden.
Zone 2: Dat ze alert zijn omdat de vijanden bv. wakker worden en in beweging komen.
Zone 3: Dat ze actie nemen wat te doen, vluchten, vechten of zich laten vallen, bevriezen.

 

Het paard in de wereld van de mens

Paarden zijn kuddedieren en moeten onderling op elkaar kunnen vertrouwen. Maar als ze gaan samenwerken met de mens dan vormen paard en mens een soort van kudde. Dus je zult wel begrijpen als de mens in een bepaalde staat is en het paard voelt intuïtief aan dat jij hem geen veiligheid kan bieden in bv. leiding geven, dan zal het paard de leiding nemen. Hij neemt de rol op zich om de veiligheid te kunnen waarborgen voor hemzelf maar ook voor zijn kudde.

De 3 zones van het paard gelden ook in relatie met de mens.

Zone 1: Ga je bv. je paard ophalen uit het land dan neemt het paard jou al waar op grote afstand ook al is hij lekker aan het grazen.
Zone 2: Het paard heeft jou nu al intuïtief gescand in wat voor staat jij bent (boos, ongeduldig, verdrietig, blij, kalm).
Zone 3: Als je naar hem toe loopt en het paard weet al in wat voor staat jij bent, zal hij beslissen of hij zich bedreigd voelt en weglopen of het voelt goed en zal hij blijven staan of zelfs naar jou toelopen.