Fier met paarden helpt jou om het beste in jezelf naar boven te halen!

In april  2018 heb ik een weekend deelgenomen aan een Reiki 1 cursus bij Buddha & Butterfly op Vlieland. Wat een mooie ervaring was dat met bijzondere inwijdingen in de natuur op Vlieland.
Verder heb ik ook nog paardgereden. Ik mocht op tinkerxfries Dylan genaamd rijden van Manege de Seeruyter. Dat vond ik best wel spannend, hoor.? Op het strand aangekomen wordt er vaak gegalopeerd (en soms in een best hoog tempo) dat is niet aan mij besteed. Maar op het moment dat we even in overleg waren om van stap naar draf te gaan. Vliegen de paarden in galop. Ik ben best wel wat gewend (met mijn eigen draverspaarden in hoog tempo draven? is veilig en bekend terrein voor mij) maar dit en dan gingen we nog niet eens op top snelheid werd me even teveel. Iets met de controle & loslaten misschien, haha! ? Nou ja, moest ik even door de spanning een traantje laten en ben ik met Dylan in gesprek gegaan. En zorgde er ondertussen voor dat ik mijn hoge ademhaling naar de buik verlegde. Zei tegen Dylan dat ik het best spannend vond en of hij rekening met mij wilde houden. Ik toonde mijn kwetsbaarheid door mijn gevoel te openen en uit te spreken. Ik deed verder niks maar Dylan reageerde acuut op mij en verminderde zijn snelheid in een rustige galop. Daarna was voor mij de spanning eraf en heb ik mij goed kunnen ontspannen en heerlijk kunnen genieten op deze kanjer.
Zo mooi kan het werken dus ook in het zadel spiegelt het paard je.
Dankjewel lieve Dylan voor de geweldige rit.

Gedachten

Boaz is mijn keiharde spiegel van dit moment. Toen hij zo’n drie maanden bij mij in Elsloo was en confronteerde hij mij regelmatig als ik met mijn gedachten afdwaal. Want mijn gedachten maken mij onstabiel. Boaz geeft dat gelijk aan mij terug in zijn gedrag.

Zoals  toen ik  aan het rijden was en afgeleid werd door de hond van de staleigenaar die wel eens wil rennen door de bak. Ik dacht van ik hoop niet dat hij door de bak gaat rennen want anders kan Boaz gaan schrikken. En wat gebeurd er de hond doet niks maar Boaz wordt onrustig en begint te dribbelen. Voor mij een mooie spiegel dat ik me weer moet concentreren waar ik mee bezig was en mijzelf geen dingen moet aanpraten die er niet zijn. Want paarden leven in het hier en nu en als jij je al voorstelt dat er iets kan gebeuren dan gebeurt er ook iets met en in je lijf, met je gevoel en daar reageert het paard dan weer op. Dat is het natuurlijk instinct van het paard om te overleven. Zo sensibel zijn deze fantastische dieren.

Paar dagen later was ik met grondwerk bezig, wat hoepels en zeil, soort schriktraining. Belangrijk dat ik dus bewust ben van mezelf en in het moment moet blijven bij Boaz. Het waaide best wel maar daar hadden wij geen last van omdat Boaz en ik zo op elkaar ingesteld waren deden we ons ding. Boaz was super braaf en leert snel. Doordat ik op het juiste moment de spanning eraf haal tijdens de oefening en hem vertrouwen geef dat hij het goed doet. Ik doe zijn halster af en Boaz volgt mij los maar dan zijn we afgeleid en loopt hij weg van mij. Ik schiet weer in gedachten, in mijn hoofd. Laat mijn gedachten weer los en nodig hem uit om mij weer te volgen. Even sluit hij aan en maar dan is Boaz weer afgeleid. Ik ga staan en word me bewuster van mijn buikademhaling dat ervoor zorgt dat je meer in het nu bent dan in je gedachten, je hoofd. En in een rechte lijn komt Boaz naar mij toe en raakt mijn buik aan.
Wauw wat ben ik trots op jou!

Wat geweldig dat ik dankzij jou weer zoveel mag ondervinden en leren! ♥️Love it.☺

konikspaarden

Paard in het wild

Paarden zijn kuddedieren maar ook prooi en vluchtdieren. In het wild zijn ze afhankelijk van elkaar en heeft elk paard een taak binnen de kudde. Paarden zijn zeer alert op hun omgeving en de kudde biedt ze veiligheid en harmonie. Het paard kent maar een taal, lichaamstaal. Dat geeft ze de mogelijkheid elkaar goed te lezen in stilte om zelfs de kleinste signalen waar te nemen.

Ze hebben hun vijanden op grote afstand al in de gaten. Het is zelfs zo dat bv. zebra’s, ook paardachtigen, intuïtief door hebben of een leeuw lekker ligt te slapen of dat hij ligt te soezen met een soort van bordje “honger”. Paarden hebben drie zones om hun heen waarin ze de omgeving zo waarnemen om hun veiligheid te waarborgen.

Zone 1: Dat ze bewust zijn van hun omgeving en vijanden.
Zone 2: Dat ze alert zijn omdat de vijanden bv. wakker worden en in beweging komen.
Zone 3: Dat ze actie nemen wat te doen, vluchten, vechten of zich laten vallen, bevriezen.

 

Het paard in de wereld van de mens

Paarden zijn kuddedieren en moeten onderling op elkaar kunnen vertrouwen. Maar als ze gaan samenwerken met de mens dan vormen paard en mens een soort van kudde. Dus je zult wel begrijpen als de mens in een bepaalde staat is en het paard voelt intuïtief aan dat jij hem geen veiligheid kan bieden in bv. leiding geven, dan zal het paard de leiding nemen. Hij neemt de rol op zich om de veiligheid te kunnen waarborgen voor hemzelf maar ook voor zijn kudde.

De 3 zones van het paard gelden ook in relatie met de mens.

Zone 1: Ga je bv. je paard ophalen uit het land dan neemt het paard jou al waar op grote afstand ook al is hij lekker aan het grazen.
Zone 2: Het paard heeft jou nu al intuïtief gescand in wat voor staat jij bent (boos, ongeduldig, verdrietig, blij, kalm).
Zone 3: Als je naar hem toe loopt en het paard weet al in wat voor staat jij bent, zal hij beslissen of hij zich bedreigd voelt en weglopen of het voelt goed en zal hij blijven staan of zelfs naar jou toelopen.