Je geeft je op voor een coachsessie met paarden omdat je benieuwd bent wat het is of je hebt een hulpvraag waar je graag mee aan de slag wilt.

Bijvoorbeeld dat je onzeker bent, moeilijk in contact kan komen met mensen, stress hebt, je een bepaald doel hebt maar het lukt je niet dit voor elkaar te krijgen, verdriet hebt, er iets in je leven veranderd is en je niet weet hoe je daarmee om moet gaan, over grenzen laten gaan, rust wilt ervaren, conflict hebt met iemand en zo zijn er nog genoeg onderwerpen waar je mee aan de slag kunt gaan tijdens een coachsessie.

Onderdeel van de kudde
Een paard is een kuddedier, deze gedijt het beste in de buurt van zijn soortgenoten. Maar een kuddedier is ook een prooidier en van nature hebben paarden de intuïtie om aan gedrag of houding zien of iets veilig is of niet. Zij stemmen voortdurend onderling met elkaar af om veiligheid van de kudde te garanderen. Dus paarden houden de omgeving heel goed in de gaten en hoe een ander paard reageert op iets of er actie moet worden genomen. Als het paard in contact is met de mens hoort de mens op dat moment bij de kudde. Paarden ondersteunen elkaar en ieder heeft een bepaalde plek of taak in de kudde. In contact met de mens ziet het paard in wat voor staat je bent en waar jij het beste kan staan. Of het kan je begeleiden om je in een andere staat te brengen en dat jij het beste in jezelf naar boven kan halen.

Als je voor een coachsessie komt gaan we in gesprek wat de reden van jou komst is. Wat is jouw hulpvraag? Ik leg je een en ander uit over paarden en wat we gaan doen. Er wordt vanaf de grond gewerkt dus je gaat niet op het paard. Je gaat in de bak bij het paard staan alleen of met mij samen als je het te spannend vindt. De eerste reactie van het paard als je aankomt kan al iets zeggen. Want je bent in een bepaalde staat gekomen en het paard voelt dat aan en scant je. Er wordt wel eens van tevoren gezegd als ik kom, dan vliegt het paard ervandoor! Maar als de coachee dan echt aanwezig is op de locatie, verrast is dat het paard gewoon toenadering zoekt.  Zo zie je maar weer dat het anders kan gaan dan als je het van tevoren hebt bedacht.

Paard als spiegel
Wat ik als coach doe is waarnemen en vragen stellen aan de coachee over wat het paard op dat moment doet of dit een spiegel van de coachee is en herkenbaar is. Onderstaande voorbeelden zijn op waarheid gebaseerd maar de uitkomst verschilt per sessie dit omdat iedereen anders is en andere levenservaring heeft dus zal het paard ook anders kunnen reageren. Dus echt voorspellen wat er tijdens een coachsessie kan gebeuren is onmogelijk.

Voorbeelden 
*Stel je hebt moeite om grenzen aan te geven dan kan het zijn dat het paard in je ruimte gaat staan en de coachee zonder dat deze dit in de gaten heeft zich telkens een stapje verplaatst. Of dat het paard de knoppen van de jas zit op te eten en de coachee reageert niet. Door mijn vragen en waarneming wordt de coachee bewust.

*Stel je hebt moeite om in contact te komen met mensen dan kan het bijvoorbeeld zijn dat de coachee tijdens de sessie moeite heeft om in contact te komen met het paard. Het paard zoekt geen toenadering maar ziet op een afstand toe naar de coachee. Wellicht is er in het verleden wat gebeurd waardoor de coachee een muur om haar heen heeft gebouwd. Dan vraag ik als de coachee dat wil, om de muur een klein stukje af te brokkelen. Als het paard in zijn houding en gedrag veranderd dan weet ik dat dit een reactie op de coachee is. Dat daar ook wat veranderd.

*Stel je wilt meer rust ervaren en je zit veel in je hoofd dan het zo zijn dat wanneer de coachee onder begeleiding meer in het nu komt, het paard zich aansluit bij de coachee. Dit omdat paarden in het nu leven en daar de verbinding tussen mens en paard het sterkste is. Als de coachee vervolgens in het hoofd gaat en uit het hier en nu dan kan de connectie weg zijn en loopt het paard weg.

*Stel je bent onzeker dan kan het paard je dat in zijn houding teruglaten zien waar jij staat. Als je je bewust bent van je eigen houding en gedachten en onder mijn begeleiding daarmee op dat moment aan de slag gaat. Dan kan het paard gaandeweg in zijn gedrag laten zien dat je aan het veranderen bent omdat het paard zich anders opstelt naar de coachee als daarvoor.

Terugkoppeling
Ook heb ik eens meegemaakt waar ik zelf best wel versteld van heb gestaan hoever het kan gaan dat een paard wat kan laten zien waar een coachee last van heeft. Tijdens een sessie stond het paard Silas nogal afwezig in een hoek de terugkoppeling van de coachee was dat ze erg moe was op het moment. Later kwam Silas in beweging en liep wel heel erg vreemd. Hij trok alle vier de benen nogal stijf en raar op tijdens het lopen niet zoals hij normaal loopt.  De terugkoppeling die ik van de coachee kreeg was dat ze de avond ervoor nogal heel zwaar had geroeid en overal spierpijn had. Dat verklaarde wat het paard liet zien. Alleen nooit geweten of meegemaakt dat een paard het zo in zijn gedrag en lichaamsbeweging zou weergeven. Zodra de sessie was afgelopen en ik afscheid had genomen van de coachee liep Silas weer als voorheen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Naar aanleiding van wat er tijdens een sessie gebeurd kan de coachee een opdracht krijgen om de positieve staat te verankeren.

Tijdens mijn NLP Practitioner, NLP Paardencoach opleiding bij InnerQi en andere paardencoach opleidingen heb ik vele effectieve tools gekregen om uit te voeren tijdens de sessies.

Lees ook de klantervaringen op de website onder kopje coaching met paarden.

Heb je vragen na het lezen van deze blog, dan kun je mij bellen of  een WhatsApp bericht sturen naar  06 – 152 71 399.

Written by Sita

Plaats een reactie




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.